Mit érdemes tudni az aljzatkiegyenlítésről?

Mit érdemes tudni az aljzatkiegyenlítésről?

Az aljzatkiegyenlítő általában nem javítható, kérje szakember segítségét!

Mikor indokolt a használata?

Az aljzatkiegyenlítés sokszor szükséges feltétele a burkolásnak. Linóleum, padlószőnyeg, laminált parketta vagy padlólapok burkolásakor rendkívül fontos része az úgynevezett rétegrendnek, hiszen a megfelelő kiegyenlítést elvégezve a kész burkolat lerakása megfelelő, a kívánt minőségű lehet. Általános tévhit, hogy az aljzatkiegyenlítő foltokban is használható. A minimális rétegvastagság általában 3 milliméter, a maximális pedig 15 milliméter. Minden aljzatkiegyenlítés előtt szükséges az alapozó használata, amely kötőhidat képez a felület és az aljzatkiegyenlítő anyag között, így utóbbi a megszilárdulása után, illetve a használat során nem válik fel lemezesen.

Megkülönböztetünk nedvszívó és nem nedvszívó felületeket, s ezek meg is határozzák a használható alapozó fajtáját. Az aljzatkiegyenlítőket gyártják beltéri és fagyálló változatban is. A kiszerelés általában 25 kilogrammos papírzsák. Ezek kiadóssága 1,4 kilogramm négyzetméterenként és milliméterenként (előbbi a felület, utóbbi a vastagság).
Az aljzatkiegyenlítőt használhatjuk több rétegben is, de 2 centiméter fölött úgynevezett cementesztrich használata ajánlott. Ezt akár 8 centiméterig is használhatjuk. A termékek különbözősége kötésidejükben, kiadósságukban és felületi szilárdságukban rejlik. Az aljzatkiegyenlítő nem olcsó és általában nem javítható, ezért kérje ki a szakeladók tanácsát!

Pályázat